De hittegolf die vorige week alle records brak, heeft geleid tot de warmste juni ooit gemeten op aarde. Althans sinds metingen die sinds 1850 zijn gedaan.

Volgens de EU-satellietdienst The Copernicus Climate Change Service (C3S) was de gemiddelde wereldwijde temperatuur hoger dan ooit in juni, op basis van metingen die sinds 1850 worden gedaan. De gemiddelde temperaturen in Frankrijk, Duitsland en het noorden van Spanje lagen tijdens de hittegolf tot wel 10 graden hoger dan normaal. In Frankrijk werd het vorige week vrijdag zelfs 45 graden Celsius.

“We wisten dat het in juni heel warm was in Europa, maar dit onderzoek laat zien dat de records niet alleen zijn gebroken, maar echt zijn verpulverd”, zegt onderzoekster Hannah Cloke van The University of Reading tegen The Independent.

De bevinding van de weersatellieten van C3S hebben volop aandacht getrokken van klimaatwetenschappers en politici.

“De Europese satellietdienst heeft geconcludeerd het de heetste juni ooit gemeten is op aarde, onze planeet” tweette schrijver en milieuactivist Bill McKibben.

De in linkse kringen zeer populaire New Yorkse afgevaardigde Alexandria Ocasio-Cortez retweette het bericht van McKibben en schreef daarbij: “Als we nu niet snel en drastisch gaan handelen, wordt het alleen maar erger. Wat betekent dat voor ons eten, ons water, onze woonomgeving en onze veiligheid? We hebben een #GreenNewDeal nodig. Nu.”

Hittegolven en klimaatverandering

Een nieuw onderzoek van The World Weather Attribution blijkt dat de kans op hittegolven zoals die van afgelopen week, vijf keer zo groot is geworden door de klimaatverandering.

"Hittegolven in Europa zijn steeds waarschijnlijker en intenser geworden vanwege door mensen veroorzaakte klimaatverandering", stellen de wetenschappers.

Heat Wave

Foto: AP Photo/Julie Jacobson

Experts van The Copernicus Climate Change Service zijn het eens met die analyse.

"Onze gegevens laten zien dat de temperaturen in het zuidwesten van Europa tijdens de laatste week van juni uitzonderlijk hoog waren", schreef de baas van C3S, Jean-Noel Thepaut, in een persbericht. "Hoewel dit uitzonderlijk was, zullen we dit vanwege de klimaatverandering vaker zien gebeuren in de toekomst."

In juli 2018 was er een vergelijkbare hittegolf in Europa met zelfs temperaturen tot boven de 32 graden binnen de poolcirkel. Een analyse van vorig jaar stelde dat de kans op dergelijke hittegolven vijf keer zo groot is.

Het vorige nationale hitterecord van Frankrijk werd gevestigd op 12 augustus 2003, toen in het hele land zo'n 15.000 mensen omkwamen door de aanhoudende warmte. Volgens de Franse nationale weerdienst is het aantal hittegolven in het land de afgelopen 34 jaar verdubbeld en zal dat aantal in 2050 opnieuw verdubbeld zijn.

India heat wave

Foto: Jongens in New Delhi zoeken verkoeling bij een fontein. Bron: Reuters/Anindito Mukherjee

"De toename van deze extreme hitte is precies wat de klimaatwetenschap heeft voorspeld, omdat de aarde opwarmt door CO2-uitstoot als gevolg van het verbranden van kolen, olie en gas", zei Stefan Rahmstorf van The Potsdam Institute for Climate Impact Research tegen The Associated Press.

Ruim miljoen extra banen door aanpak klimaatverandering

Inmiddels zijn overheden ervan overtuigd dat klimaatverandering moet worden tegengegaan met maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen.

De omslag naar een klimaatneutralere economie levert de Europese Unie naar schatting 1,2 miljoen extra banen op tegen 2030 en twee miljoen tegen 2050. Volgens de jaarlijkse analyse van de arbeidsmarkt van de Europese Commissie kan de werkgelegenheidsgroei door de transitie het banenverlies in sectoren die met fossiele brandstoffen werken, meer dan compenseren. Maar dan moet nu wel worden begonnen met het bijscholen van werknemers.

Klimaatverandering aanpakken en economische groei behouden gaan hand in hand, zegt het dagelijks bestuur van de EU. Vooral in de bouw, bij de productie van hernieuwbare materialen, ICT en andere dienstensectoren verwacht Brussel nieuwe banen, terwijl ze bij de autoproductie en de ontginning van fossiele brandstoffen zullen afnemen.

Volgens de commissie moeten werknemers tijdig worden omgeschoold voor nieuwe technologieën en moeten de lidstaten extra investeren in opleidingen. Momenteel zijn de regio's waar de energie-intensieve sectoren het sterkst zijn, ook de regio's waar volwassenen het minst worden opgeleid en omgeschoold.

Lees meer over klimaatverandering: